Tre vita till lax
Det är alltid intressant att prova olika viner till en och samma maträtt för att hitta rätt vin och kanske upptäcka att ens favoriter inte alltid fungerar till det man tror.
Vi valde att prova tre vita viner baserade på Chardonnay, Riesling och Gewurtztraminer till ungsstekt lax med dillgräddfil. Personligen är inte Chardonnay någon favorit medans mogen Riesling och Gewurtztraminer ligger i absoluta toppen på vitvinsskalan.
Först ut var en Bourgogne, Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires, 2011. Ljust gul i färgen, kola och ekighet fanns i såväl doft som smak men inte i något överdåd. Riktigt gott men lite smak. Till laxen var den dock fantastisk och mat som vin förstärkte varandra på ett utomordentligt sätt. En mycket positiv överraskning. Första gången som Chardonnay har varit trevlig för mig.
Rieslingen kom från Pfalz, årgång 2011, producerad av A Christmann, en mycket kompetent producent. Den doftade härligt med gröna äpplen och citrus som huvudtoner, lite petroleum och tropiska frukter kunde också skönjas. Färgen var ljust gul men nyans åt det gröna. Smaken lockade åter med citrus och syliga äpplen. Ett härligt vin men till lax fungerade det inte alls, åtminstone inte utan andra tillbehör. Laxens smak försvann och rieslingens härliga fräschör dog platt.
Som tredje alternativ provade vi en äldre (2005) Gewurtztraminer från Francoais Baur i Alsace. Vinet var mörkt guldgult, nästan brunt i tonen. Doften dominerades av söta frukter och honung vilket även återkom i smaken. Tanken förs åt Sauterne hållet, en underbar smakupplevelse. Vinet som i sin ungdom var fruktigt och kryddigt har verkligen åldrats till något helt annorlunda. Till laxen gav det en annorlunda smakupplevelse som inte var oangenäm men definitivt stod efter Chardonnay.
Andra inlägg
Välkommen
Välkommen till grappavin.n.nu.
Länkar
- Finare vinare: en utmärkt vinblogg
- Systembolaget
- Vinopedia
- BK Wine Magazine
- Gratis hemsida med N.nu
- Andra N.nu hemsidor